Duurzame make up, wat houdt dat in?

Duurzame make up, wat houdt dat in?

Steeds meer bedrijven handelen volgens MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en dat komt omdat de consument dat tegenwoordig eist. En dat is mooi! Men wordt zich steeds bewuster van de aarde die hulp nodig heeft en van wat men gebruikt en verbruikt. Duurzame producten krijgen steeds meer aandacht, zo ook bijvoorbeeld duurzame make-up. Maar wat is dat nu precies?

Het is moeilijk om duurzame make-up een betekenis te geven, deze is namelijk voor iedereen anders. De één vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de producten niet zijn getest op dieren of dat de producten zelfs vegan zijn. De ander wil alleen natuurlijke producten gebruiken. De meest duurzame vorm van make-up is toch wel biologische make-up. Hieronder licht ik deze termen graag toe!

Dierproefvrij

De term dierproefvrij spreekt voor zich: dierproefvrije producten worden niet getest op dieren. Zowel de losse ingrediënten als het eindproduct zijn niet op dieren getest. Gelukkig zijn dierproeven voor cosmetica in Europa verboden. Helaas is China nog steeds de boosdoener, daar zijn proeven op dieren nog steeds verplicht. Met het oog op duurzaamheid en dus op het milieu, waar dieren toe behoren, zijn dierproeven niet echt duurzaam te noemen! 

Vegan 

Waar dierproefvrije make-up al steeds bekender wordt in Nederland, is vegan make-up helaas nog niet zo bekend. Vegan betekent overigens wat anders dan dierproefvrij. Vegan make-up producten bevatten namelijk geen dierlijke ingrediënten, zoals honing of karmijn. Dat laatste is een rode vloeistof afkomstig van geplette luizen, dit wordt vaak verwerkt in lipsticks. Geen heel fijn idee om op te smeren, toch!? En zo zijn er nog meer vreemde dierlijke ingrediënten die worden toegevoegd aan make-up producten. Daarom kiezen steeds meer mensen voor vegan make-up!

Natuurlijk

Bij dierproefvrije producten wordt er niet zo zeer naar de inhoud van het product gekeken. Heb jij weleens naar de ingrediëntenlijst van een product gekeken? Er zitten meer schadelijke (hormoon verstorende) stoffen in dan je denkt en een groot deel van wat je opsmeert komt in je bloedbaan terecht. Door voor natuurlijke ingrediënten te kiezen, vermijd je deze synthetische stoffen in ieder geval. Maar let op: een fabrikant mag een product al natuurlijk noemen als slechts 1 % natuurlijk is!

Biologisch

Natuurlijke ingrediënten zijn niet altijd duurzaam van aard. Wil je ingrediënten van goede kwaliteit die op een duurzame manier verkregen zijn? Ga dan voor biologische producten! Hierbij houdt men rekening met de manier waarop de ingrediënten worden vervaardigd. Vaak zijn de verpakkingen van biologische producten ook nog eens gemaakt van gerecycled of te recyclen materiaal. Bekijk de duurzame make-up collectie op www.sociii.nl/make-up of www.sociii.de/make-up!

Dit artikel is met liefde geschreven door Mariëlle van The Green Guide.