Een offline leven

Een offline leven

De laatste tijd sta ik steeds meer stil bij hoeveel tijd ik online doorbreng. Ik schrok er een beetje van toen ik het voor het eerst eens begon te volgen. Het was alsof ik bijna ieder moment van verveling verving door even op mijn mobiel te checken of er iets is gebeurd. Tot ik besloot hier een stop aan te zetten. Het was erg eng om eens een offline dag in te plannen, maar het was een ware bevrijding. Hieronder leg ik je uit waarom ik het deed, hoe ik het deed en wat ik ervan heb geleerd.

Waarom offline?

Vandaag de dag kan je er bijna niet meer omheen, een online leven is nodig om normaal te kunnen functioneren. Je moet contact onderhouden via de mail voor je werk, WhatsAppen zodat je in contact blijft met je vrienden en als je niks te doen hebt ga je even op Facebook scrollen om te kijken of je niks gemist hebt. Je krijgt tegenwoordig overal een melding van, dus zelfs als je hebt besloten om even iets te gaan doen in het echte leven, wordt je telkens met je aandacht terug gesluisd naar het online leven. 

 

Na een workshop Timemanagement te hebben gevolgd aan de Universiteit Utrecht werd het mij duidelijk dat dit niet het leven is dat ik wil volgen. Telkens maar de tijd doden in een online wereld die voor een groot deel niet eens echt is, het zijn allemaal nulletjes en eentjes die ons doen denken dat je ook daadwerkelijk iets doet. Natuurlijk is het erg visueel en het contact en de informatie die je opdoet zijn allemaal echt. Maar toch voelt het alsof ik niks echt hebt gedaan na een paar uur online te zijn geweest. Zonde van de tijd! 

 

Hoe ga je opeens offline?

Kennen jullie ze nog? Die oude mobiele telefoons met onhandige typetoetsjes waar je elke keer een paar seconden moet wachten voordat je de volgende letter kan intypen. Dat is precies wat je nodig hebt als je offline wilt leven. Zet alleen echt de belangrijkste contacten in deze telefoon voor als er iets aan de hand is of als je fysiek met elkaar wilt afspreken. Zo kan je diegene even bellen om de praktische dingen te regelen. 

Om niet te hard van stapel te lopen, plan ik zelf altijd 1 dag per week in om offline te leven. Meestal is dit de zondag omdat er dan voor mij weinig of geen werk is en ik niet "aan" hoef te staan voor anderen. Ik moet zeggen het is vaak wel eng om een dag offline te gaan. Wat als je iets leuks mist? Het opvallende is dat zodra je offline bent en geen online afleiding kan zoeken, je zelf wel leuke dingen gaat verzinnen die je kunt doen. Even fysiek afspreken met die oude vriend die je al een lange tijd niet hebt gezien, gaan wandelen of een nieuwe hobby starten. 

Kan jij het aan?

Denk jij dat jij het aankunt? Probeer het eens! Je zou bijvoorbeeld ook een dagdeel kunnen inplannen in het begin. Een zaterdagmiddag bijvoorbeeld. Als het je bevalt kan je het altijd nog gaan uitbreiden!