Fashionable, duurzame én betaalbare schoenen: een paradox? Hmm, misschien toch niet!

Fashionable, duurzame én betaalbare schoenen: een paradox? Hmm, misschien toch niet!

Hoewel het concept duurzaamheid steeds meer mainstream wordt in de hedendaagse maatschappij, zal dit fenomeen niet snel opduiken als je aan hippe schoenen, trendy sneakers en elegante loafers denkt. Wat bij velen nog onbekend is, is dat deze markt heel hot en opkomend is!

Aarde, Mensen en Dieren

De laatste decennia is de consumptie constant blijven stijgen, in deze consumptiemaatschappij worden we langzaamaan bewust dat ons veelvuldig gebruik van producten een grote impact heeft op het milieu. De mode- en schoenenindustrie speelt hier een aanzienlijke rol in. De schoenenproductie vormt een grote bedreiging voor het welzijn van de planeet, aangezien grote hoeveelheden gif, chemicaliën en fossiele brandstoffen worden verbruikt en soms zelfs in bepaalde omgevingen worden gelekt gedurende het productieproces. Dit afval tast zowel dieren als planten en zelfs de mens aan, wat veel gezondheidsproblemen veroorzaakt. Behalve deze directe gevolgen voor de gezondheid, wordt door schoenenproductie ook grote hoeveelheden koolstofdioxide geproduceerd, wat bijdraagt aan de al serieuze effecten van klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

Duurzame Schoenen Merken

Gelukkig zijn er tal van schoenenmerken die meer duurzame vormen van productie ontwikkelen en gebruiken. Omdat meeste schoenen (en vooral onze dierbare sneakers) aardig wat milieuonvriendelijke materialen bevatten, zijn we erg enthousiast over deze positieve ontwikkelingen! Volgens de Washtingon Post, kunnen al de effecten die vlees eten op het milieu heeft – broeikasgas commissie, de vernietiging van regenwouden, de stroom van kunstmest in kwetsbare wateren - ook geassocieerd worden met het dragen van leer. Een belangrijke stap naar een meer groene productie betekent daardoor het gebruik van geen of weinig leer, terwijl het gebruik en de ontwikkeling van andere milieuvriendelijke materialen gestimuleerd wordt. Als je toch die stylish, shiny leren schoenen als Joe Pesci in Goodfellas wilt hebben, kunstleer, veganistisch leer (jazeker, veganistische schoenen) of pleather (plastic leer) zou wellicht een betere optie kunnen zijn. Een voorbeeld van een merk dat kunstleer gebruikt is Beyond Skin. Dit merk produceert ook veganistische schoenen, net zoals een van de collecties van TOMS shoes en Veja.

Vegan

Je kunt dus niet alleen veganistisch eten, je kunt dit ook doorzetten naar je schoenenkeuze. Het is belangrijk om te weten dat leervrije schoenen niet altijd vegan zijn. Een hoofdcomponent van de veganistische schoenen is het gebruik van lijm waar geen dierlijke producten in zitten. Dit betekent dat een schoen niet echt veganistisch kan zijn totdat de producent kan bewijzen dat deze lijm niet gebruikt is. Beyond Skin werkt met synthetisch leer die is gemaakt van op katoen gebaseerde polyurethaan (PU), dat zijn bron vindt in Italië. PU lijkt heel erg op PVC leer. Het verschil is echter dat PU veel milieuvriendelijker is. Beyond Skin werkt ook met wat zij noemen een ‘dinamica’ faux suède materiaal, wat 100% gemaakt is van gerecycled PET-plastic. Momenteel is Beyond Skin het enige schoenenmerk dat dit materiaal gebruikt. Ze verzekeren daarnaast dat 1% van hun winsten naar milieu- en sociale projecten gaat. Beyond Skin maakt alleen vrouwenschoenen, maar een mannenlijn is ontwikkeling (Yehes!).

Rubber

Rubber is ook een materiaal dat vaak gebruikt wordt voor schoenen. Volgens het Wereld Natuur Fonds resulteert het produceren van synthetisch rubber in het vrijgeven van meer afval dan de hoeveelheid rubber zelf zou doen. Een alternatief voor het gebruik van rubber is de gerecyclede versie. Sommige bedrijven gebruiken bijvoorbeeld oude autobanden. Sole Rebels is een van deze merken, die een eeuwenoude traditie uit Ethiopië voortzet waar ze deze banden verzamelen en sorteren. Met de hand snijden ze uit elke band een zool, wat zorgt voor een perfect zittende zool die lang meegaat en zeker comfortabel is.

VEJA

Een ander merk van formaat is het Franse Veja. Zij zijn leidend in eco-vriendelijke en ethische productie van atletische schoenen. Veja koopt organische en eco-vriendelijke materialen van 320 boeren die in door armoede getroffen gebieden in het noordoostelijke gedeelte van Brazilië wonen. Het katoen dat zij gebruiken is gecertificeerd fair-trade, wat betekent dat de boeren eerlijk worden betaald voor hun producten en aan het eind van elk jaar een extraatje ontvangen voor maatschappelijke ontwikkelingsdoelen. Maar Veja is niet alleen fair-trade; ze werken ook expliciet voor goede doelen, wat betekent dat zij een deel van de prijs doneren aan goede doelen. Veja doneert aan sociale liefdadigheid die kansarme mensen werk geeft zodat ze kunnen re-integreren in de samenleving. Bovenop al deze goede initiatieven zijn Veja’s verpakkingen gemaakt van gerecyclede en recycelbare materialen.

TOMS

Een ander briljant merk die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan is TOMS. Door het aanschaffen van TOMS schoenen voorzie je in water en schoenen voor mensen in nood. Ze helpen hen zelfs met hun gezichtsvermogen! Tegelijkertijd verzorgen ze veiligere bevallingen en werken zij mee aan de preventie van pesterijen. TOMS werkt met meer dan 100 partners samen om deze initiatieven in de praktijk te brengen in meer dan 70 landen. TOMS doneert ook altijd een paar schoenen aan kinderen in ontwikkelingslanden voor elk verkocht paar schoenen.  Zo zijn er al meer dan 60 miljoen schoenen gedoneerd.  

Inzicht

Hopelijk heeft dit artikel wat meer inzicht kunnen bieden in het onderwerp van duurzame schoenen en de verschillende merken die duurzame ideeën op een creatieve manier verwerken in hun schoenenproductie. Duurzame schoenen zijn niet enkel beter voor het milieu, ze zijn ook nog eens goed voor de portemonnee. Velen denken dat duurzame schoenen duurder zijn, maar de prijzen zijn zeker vergelijkbaar met andere (‘normale’) merken.  Behalve duurzaamheid selecteren we merken ook op design (uiteraard!).

 

Met liefde geschreven door Kelly Henning