Project Footprint- innovatieve en duurzame schoenen van papier!

Project Footprint- innovatieve en duurzame schoenen van papier!

Hi! Mijn naam is Heleen Overbeek(24), ik ben schoenenontwerper. In mijn werk onderzoek ik hoe producten kan maken die door en door mooi zijn. Voor mij zijn dit producten die een positieve bijdrage aan de wereld leveren in plaats van deze te vervuilen in de post-consumptie fase. Deze intentie komt voort uit mijn frustratie over het gat in de markt tussen fast fashion en duurzame merken. Ik denk dat het simpelweg te kort door de bocht is om dingen te zien als goed of fout, er is ook een middenweg. De schoenen die ik maak zijn er om consumenten schaamteloos te laten genieten van mooie mode die ook nog eens goed weg gegooid kunnen worden.

Om deze filosofie te bewerkstelligen, heb ik in mijn bachelor onderzoek aan de HKU een design theorie ontwikkelt voor mode ontwerpers. Deze theorie houd in dat je tijdens het ontwerpen van producten incalculeert dat ze weg gegooid moeten worden. Dit idee heeft in bepaalde aspecten veel relatie met de cradle to cradle principes. Ik doe er in mijn ontwerpen nog een schepje bovenop door ervoor te zorgen dat mijn producten maximaal voor een maand draagbaar zullen zijn. Door ze te gebruiken, zullen ze afbreken. Hiermee is het een parodie naar consumentengedrag van fast fashion kleding. De statistiek leert ons dat fast fashion kleren gemiddeld 4 à 5 keer gedragen worden voordat ze weg gegooid worden. Dit gedrag hoeft naar mijn idee helemaal geen probleem te zijn, je moet er alleen wel rekening mee houden als ontwerper in je materiaal- en productiekeuze.

Momenteel doe ik de MA Footwear aan de London College of Fashion. Hier ben ik de collectie The Disposables aan het ontwikkelen. Deze is een collectie schoenen die eco-vriendelijk wegwerpbaar zijn, omdat ze gemaakt zijn van papier en natuurlijke bindmiddelen. Je draagt ze een paar keer en wanneer je ze zat bent kun je ze in de papierbak gooien. Hier worden ze deel van het recycle proces van papier en wordt er weer nieuw papier van gemaakt. Mogelijkerwijs komen ze dan uiteindelijk weer bij mij uit, zodat ik van je schoenen van gisteren, je schoenen van morgen kan maken.  

Het maken van de papieren schoenen bleek al snel uitdagend en ingewikkeld te zijn, maar gelukkig niet onhaalbaar. Na een periode van geslaagde en mislukte materiaal tests, heb ik nu dozen vol materiaalonderzoek die een enorme kennisbron bieden. De tests waren een zoektocht naar de beste flexibiliteit, rek sterkte en afbreekbaarheid van het papieren materiaal. Vooral het vinden van een juist bindmiddel bleek moeilijk te zijn. Na tests met alles wat natuurlijk is en plakt (denk: jam, honing, gelatine, olie, etc) is het resultaat twee soorten papier waarmee je schoenen kunt maken.

De huidige prototypes tonen veel potentie voor de nabije toekomst. De collectie is nu eenmaal volledig getest en op basis daarvan, kan ik de volgende fase aan prototypes starten om te gaan verfijnen, verbeteren en te perfectioneren. Naar alle waarschijnlijkheid is de collectie in December klaar om in productie gesteld te worden. Dit zal beginnen met een kleine oplage, daarna zou ik graag doorgroeien en het idee binnen een groter merk introduceren om een daadwerkelijke impact te kunnen maken met dit concept. Zo wil ik er voor zorgen dat bewust design de regel wordt, in plaats van de uitzondering; zodat design niet langer het probleem is, maar de oplossing.

Als je het leuk zou vinden om het project te volgen houdt dan mijn Instagram en website in de gaten:

www.instagram.com/heleenoverbeek/

heleenoverbeek.com/

project-footprint.com/

Bekijk ook de duurzame schoenen collectie van Sociii op www.sociii.nl/damesschoenen/herenschoenen