Redenen waarom biologisch eten beter is voor je

Redenen waarom biologisch eten beter is voor je

Waar er vroeger nauwlijks keuze was in biologische producten is er nu steeds meer vraag naar waardoor de keuze in biologische producten steeds groter wordt.

 

Geen bestrijdingsmiddelen bij biologische teelt

Allereerst worden er bij biologische landbouw producten een bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologisch eten is onbespoten. Dit betekent dat je de schil van goente en fruit in de meeste gevallen gewoon kunt opeten zonder dat je schadelijke stoffen binnenkrijgt. Bij normaal fruit is het namelijk erg ongezond om fruit met schil op te eten. Ook al was je het fruit, niet alles zal er af gaan. Het is daarom belangrijk voor je gezondheid om het fruit goed te wassen en ook zeker te schillen voor dat je het gaat eten.

 

Biologische producten hebben meer smaak en zijn gezonder

En worden niet genetische gemanipuleerd, daardoor kunnen fruit en groente kleiner zijn en een andere vorm hebben, maar vaak hebben ze veel meer smaak. Doordat ze niet zo groot zijn, is de vrucht compacter en bevat het minder vocht, hierdoor wordt de smaak beter. Het uiterlijk kan dan wat minder mooi zijn, maar bij eten draait het vooral om de smaak toch?

 

Daarnaast worden biologische producten niet met pecticiden bespoten waardoor de smaak beter blijft en je geen vergif binnenkrijgt. Hoe goed je je eten ook wast, je kunt er niet alles af krijgen want het gaat via de schil vaak ook in de vrucht. Hierdoor krijg je toch pesticiden binnen en dat is op de lange termijn schadelijk. Je kunt jezelf vast ook wel voorstellen dat het niet gezond is om te eten, het dood namelijk alle insecten, schimmels en bacteriën. Het enige wat je hier tegen kunt doen is voortaan biologische producten kopen, want bij biologische producten wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Kijk voor gezonde biologische recepten eens op gezonde-recepten.nl.

 

Ook kunnen de boeren en vooral de werknemers van de landbouwbedrijven ziek worden doordat ze zo vaak in contact komen met de bestrijdingsmiddelen. Niet alleen de personen die er werken, maar ook de grond waarop de gewassen worden bespoten wordt verpest door het gif. Al met al dus geen duurzame keuze voor mens en natuur, de beste en gezondste keuze is om biologisch te gaan eten!

Biologische dieren hebben een beter leven

Het vlees van biologische dieren hebben een fijner leven. Ze kunnen vaak vrij rondlopen op een groot stuk grond, krijgen beter eten en de jonge dieren mogen bij hun moeder blijven. Dit is heel anders dan de dieren in de bioindustrie. Biologische dieren moeten bijvoorbeeld minimaal 120 dagen per jaar in de wei staan. Boeren mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en ook geen kunstmest. Er wordt alleen gewerkt met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

 

Niet alleen het vlees is van betere kwaliteit, ook de melk en andere producten hebben meer voedingsstoffen en minder verzadigde vetten. Dit komt onder andere door de andere voeding van de dieren. Bij biologische boerderijen mag ook niet precentief antibiotica worden gebruikt, wat veel in opspraak is de laatste tijd. Ook mogen er geen kleur-, geur- en smaakstoffen worden toegevoegd, enkel natuurlijke toevoegingen zijn toegestaan.

 

Wanneer je gezond wilt eten en leven is het verstandig om minder vlees te eten en mocht je vlees of vis eten, kies dan voor een biologische variant. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het welzijn van de dieren. Als je aan fitness of een andere sport doet is het belangrijk dat je genoeg kwalitatieve voedingsmiddelen binnenkrijgt. Kies daarom voor biologisch vlees, met veel eiwitten, meer omega-3 en andere goede voedingstoffen die je kunnen helpen bij het bijdragen aan jouw doel.