Wat als kleding kon praten?

Wat als kleding kon praten?

Onlangs lazen we een quote van Livia Firth van Fashion Eco Age ‘’Call it ‘eco fashion’ if you want, but I think it is just common sense’’  en het sloeg de spijker op zijn kop.

Er is vast een reden dat jij vandaag op de site van Sociii zit; misschien vind je de mode items leuk, misschien wil je de wereld een beetje mooier maken, misschien is het een combinatie van de twee. Wij hopen dat het laatste het geval is. De liefde voor mode en voor de wereld is namelijk de reden waarom wij regelmatig op Sociii te vinden zijn, maar bovenal ook waarom wij, Nadia en Florien, The Talking Thread zijn begonnen.

 

The Talking Thread (‘De Pratende Garen’) is begonnen na het stellen van een paar vragen aan onszelf. Wat als kleding zou kunnen praten? Wat zouden ze vertellen? Zouden ze je vertellen dat het kledingstuk is gemaakt door een kind dat 12 uur per dag moet werken in een ongezonde en/of gevaarlijke omgeving? Of zouden ze je vertellen dat het kledingstuk duurder is dan je gewend bent omdat het gemaakt is door een volwassen vrouw met een salaris boven het minimum? En de stof die gebruikt is, is die beter voor het milieu? Om dit soort vragen te beantwoorden, zijn wij een blog begonnen om alles haarfijn voor je uit te zoeken en gelijk tips te geven over welke merken ‘mooie’ merken zijn. Zodoende kwamen we de online winkel Sociii tegen, en wij zijn fan.

 

Sociii laat zien dat duurzame mode niet raar is, niet per se een hoog ‘treehuggers’ gehalte heeft maar juist heel normaal is. Wat dan wel het verschil is? Nou, het is minder belastend. Het biedt een eerlijk loon aan de makers, en is minder vervuilend voor de wereld. En zolang de mode industrie nog de tweede meest vervuilende industrie wereldwijd is, maken wij ons hard voor verandering.

 

En jij bent ook goed bezig! Door naar duurzame items te kijken en wellicht zelfs te kopen. Wij promoten altijd zo lang mogelijk met je kleding te doen die je al hebt. Maar aangezien ieder mens op een bepaald punt wel een keer iets nieuws moet kopen of wilt kopen (en dat begrijpen wij maar als te goed), geven je daar al te graag advies in. Kopen op zich kan al moeilijk zijn. Waar moet je beginnen als je duurzaam wilt handelen? Soms verdwijnen nieuwe items achter in de kast en draag je ze niet meer. Om dat te voorkomen, en te zorgen dat je door jouw aankoop verschil kunt maken, delen we graag een paar koop-tips.

 

Nadia en Florien tijdens één van de shoots

#1 EERLIJKE MERKEN

Dit is natuurlijk een voor de hand liggende tip, maar door te kiezen voor duurzaam stem jij voor een bepaald concept. Dit laat zien dat er behoefte is aan duurzame kleding en steun je de huidige change makers. Bij Sociii is het lekker makkelijk: hier kun je guilt free winkelen zonder bij ieder item te zoeken of het duurzaam en/of fair is.

 

#2 GA VOOR TIJDLOOS

Het grootste probleem van de huidige mode wereld is de fast fashion waarin alles zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd om zo kort mogelijk mee te gaan en jou dus zo veel mogelijk te laten kopen. Daarbij komt dat er zo ongeveer 52 collecties per jaar verschijnen, en iets van vorige week nu alweer ‘uit’ kan zijn. Ga voor tijdloos en zorg dat je het langer kan blijven dragen. Dit bespaart je geld, gedoe, stress én je bent goed bezig!

 

#3 GA VOOR KWALITEIT

Kwaliteit over kwantiteit. Altijd. Spaar liever iets langer waardoor je echt mooie, goede items kunt kopen die lang meegaan. Bij twijfel niet kopen, want waarschijnlijk ga je het dan toch niet met veel plezier dragen. Het lijkt soms misschien duur, maar uiteindelijk zul je door goede keuzes geld besparen. Daarbij vinden wij persoonlijk kwalitatieve items er véél mooier uitzien en dat zie je en straal je uit. Je zult zien dat je stijl er hard op vooruit kan gaan!

 

#4 KEN JEZELF

Iedereen is uniek. Dat is mooi, maar soms ook een beetje lastig. Want het kan zomaar dat die super mooie jurk je helemaal niet staat… Leer je eigen stijl kennen zodat je nooit meer in de koop stress zit of miskopen doet.

Welke kleuren passen bij jou? Kijk goed naar je ogen, je haar en je huidskleur. Waarschijnlijk zijn er een aantal kleuren die je extra goed staan, en sommige die je misschien beter niet kunt dragen.

Welke lichaamsvorm heb je? En welke designs passen daarbij? We kennen allemaal de bekende peer, appel en zandloper figuren, en daar passen verschillende outfits bij. Uiteindelijk weet jij het beste waar jij je comfortabel in voelt!

Hoe werkt je lichaam? Sommige mensen krijgen enorm jeuk van wol, of gaan extra zweten in synthetische stoffen. Als je dit soort dingen van jezelf weet, kun je het (leuke) shirtje gewoon links laten liggen, want je gaat het toch niet met plezier dragen!

 

#5 SHARING IS CARING

Er zijn van die gelegenheden waar je er extra opgedoft uit wilt zien, je schaft er speciaal een mooie jurk voor aan, maar ja… volgende gelegenheid ‘kun’ je hem niet meer aan en zo blijft ‘ie in de kast hangen. Je bent niet de enige met dit probleem! Zoek een vriendin die een beetje dezelfde maten heeft. Je kunt ook samen de jurk kopen en omstebeurt aan. Het is leuk én scheelt je veel geld.

 

#6 LOVE YOUR ITEMS

Last but not least: als je dan je nieuwe kleding met zorg hebt uitgezocht, zorg er dan goed voor! Dat is misschien wel het meest duurzame wat je kunt doen. Er zijn ontelbare tips om je kleding goed te verzorgen. Verdiep je hier in en houdt je kleding mooi, alsof je elke dag iets nieuws aan hebt :)

 

Florien laat zien hoe je moet pillen met een kammetje.

Dit waren een paar van onze tips. Hopelijk heb je er wat aan en kun je ze gebruiken tijdens het winkelen hier op Sociii.nl. Het liefst zouden we je nog veel meer tips willen geven, maar om de lengte van deze blog te beperken laten we het hier voor nu even bij. Op onze blog https://www.thetalkingthread.com vind je gelukkig nog veel meer adviezen! Ook vind je er informatie over de mode industrie en waarom wij die zo graag zien veranderen, over verschillende soorten materialen en de laatste trends en innovaties binnen de duurzame mode. Alvast veel leesplezier! Je kunt ons ook volgen voor meer inspiratie op Instagram @thetalkingthread of Facebook The Talking Thread.

Wij zijn erg dankbaar dat Sociii ons wil helpen in het creëren van meer awareness rond duurzame mode, en zijn vooral heel blij met een online winkel waar we zorgeloos kunnen rondsnuffelen naar mooie kleding. Zo kunnen we namelijk gezamenlijk van mode weer iets moois maken. Keep up the good work!

 

X Nadia en Florien

The Talking Thread